RiddoDuottarMuseat og Sametingets innkjøpskomite ved Eva Aira og Geir Tore Holm har sammen kjøpt inn et viktig kunstverk av Máret Ánne Sara, og en samling med tidlige verk av Britta Marakatt-Labba.

Pile O´Sapmi Power Necklace, fotograf: Karl Alfred Larsen.

Máret Ánne Saras Pile O´Sápmi Powernecklace var utstilt på documenta 14 i Kassel, Tyskland i det samiske jubileumsåret 2017.  documenta blir ofte omtalt som verdens største og mest prestisjetunge kunstutstilling. Det at flere samiske kunstnere deltok på denne utstillingen er en milepæl i nyere samisk kunsthistorie.

Powernecklace som ble laget spesielt til documenta 14, ble utstilt sammen med Pile O´Sápmi, bestående av 400 reinhodeskaller med kulehull i panna, hengt opp som et gigantisk teppe med det samiske flagget som motiv. Verket har vokst frem i forbindelse med rettsakene til Máret Ánnes lillebror, Jovsset Ánte i Fála reinbeitedistrikt som gikk til sak mot staten som krevde at han skulle redusere reinflokken. Pile O´Sápmi i sin helhet er en referanse til Pile O ´Bones og koloniseringshistorien i Nord-Amerika hvor inntrengerne beordret nedskyting av bøffelstammen for å eliminere livsgrunnlaget til urbefolkningen og dermed få tilgang til landet. Máret Ánne Sara mener hennes verk skal vise den kolonialistiske brutaliteten som samisk reindrift, kultur og urbefolkningen i Norge utsettes for i dag via statlig politikk, forvaltning og lovgivning.

Pile O´Sápmi Powernecklace som nå er inkludert i den samiske kunstsamlingen og i felleskapets eie er et enestående porselensarbeid, fremstilt av oppmalt reinbein, slik bøffelbein i sin tid ble sendt til Europa og brukt til ekslusivt beinporselen (buffalo bone china).

 

 

Muittut I, fotograf: Pål Omholt-Jensen, RDM

Innkjøpet av Britta Marakatt Labbas arbeider består av 10 bilder av tekstilbroderi og to akvareller, i tillegg til porselen hun har designet. Blant broderiene er Muittut I, det første broderiet hun lagde i 1977-78. Innkjøpet er gjort fra Egil Utsis private kunstsamling.

Britta Marakatt-Labba er en av de kunstnere som er mest etterspurt fra Samisk kunstmagasin til ulike utstillinger verden over. Det er derfor generøst av Egil Utsi å dele denne samlingen med samisk publikum, og med verden for øvrig.

Også Britta Marakatt-Labba deltok også på documenta 14 med verket Historja, som eies av Universitetet i Tromsø og en serie enkeltbroderier som ble vist under documenta 14s utstilling i Athen, Hellas.

Britta kommer fra Idivuoma ved Karesuando i Sverige, er samisk tekstilkunstner, maler og grafiker. Hun vokste opp i en søskenflokk på ni i en reindriftsfamilie i Lainiovuoma sameby og giftet seg seinere inn i Saarivuoma sameby og er nå bosatt i Övre Soppero.

Hun arbeider fortrinnsvis med broderi på tekstil, akvarell og litografier. Hun har også illustrert bøker, vært kostymedesigner og scenograf. Britta var med på å starte Masi-gruppa (Samisk kunstnergruppe) i 1978, og var senere med på å etablere SDS-Samisk kunstnerforbund i 1979.

Britta Marakatt-Labba er utdannet ved HDK, Göteborgs universitet bl.a. under professor Elsa Agélii. Senere gikk Britta på Samiske høgskole i Kautokeino. Fra 2003 ble hun timelærer der og fra 2015 ble hun ansvarlig for bachelorprogrammet og deretter masterprogrammet i duodji. Hun ble utnevnt som æresdoktor ved Det humanistiske faktultet ved Umeå universitet i 2014 og i 2017 ble hun tildelt Savio-prisen for sitt arbeid.

 

Kontakt: Innkjøpskomiteen

Leder Eva Aira, tlf. 40616731

Geir Tore Holm, tlf. 92696465