VAPPUS – vår digitale omvisningsguide

Vi har en ny digital utstilling på Friluftsmuseet!

Vi tilbyr digital omvisning på Friluftsmuseet!

VAPPUS hjelper deg på Friluftsmuseet fra mai til oktober.

Deler av den nye jubileumsutstillingen «RUOKTOT – Tilbakeføring av samiske trommer» – nemlig fortellinger om trommer – er også publisert i VAPPUS. Fortellingene får man med seg via applikasjonen når man vandrer i utstillingen i museumsbygget.

For dere som ikke har mulighet til å reise til Karasjok for å oppleve Friluftsmuseet vårt og få en smakebit av jubileumsutstillingen om trommer. kan dere se  VAPPUS på mobil og nettbrett! Videoinstruks er nederst på side.

VAPPUS er RDM museenes offisielle applikasjon, som guider besøkere mens de beveger seg gjennom utemuseet. De digitalt guidede turene inneholder tekst, bilder, kart, lyd og video. VAPPUS-applikasjonen er gratis for museumsbesøkerne og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

VAPPUS betyr veiviser eller kjentmann på samisk. Begrepet stammer fra ordet oahpis som betyr “kjent, en som vet". Begrepet kommer fra tiden før de motoriserte kjøretøyenes inntog, da reinsdyr og hester ble brukt til transport.

VAPPUS er tilgjengelig i første omgang på samisk, engelsk, finsk og norsk.

Med appenEn side fra digitale applikasjonen Vappus med tekst og bilder VAPPUS kan du digitalt vandre rundt i vårt friluftsmuseum.

Her kan du se gamle og nye bilder, lese historiske fortellinger, høre joik, og se på videosnutter eller historiske filmer.

Last ned VAPPUS og opplev en spennende reise i lokalhistorien!

 

Følg med!

Vi arbeider med å videreutvikle appen, og til sommeren vil vi lage spill, samt tilpasse den digitale omvisningen for folk med lesevansker.

 

Har du tilleggsopplysninger eller forslag til rettelser? Kontakt museumsleder Jelena Porsanger på epost  eller ring 40612117.

Vil du vandre i Friluftsmuseet vårt digitalt?

Se videoveiledning her:

 

Videoinstruks for visning på nettet:

Vappus SVD UTEN GPS

VAPPUS videoinstruks for vandringen i museumsområde

Vappus SVD MED GPS