SVD feirer 50 år i 2022

På denne siden finnes det informasjon om SVD arrangementer ut året 2022.

Årshjulet

 

 

en rund representasjon av et årshjul

SVD’s årshjul for arrangementer.

I år 2022 feirer Sámiid Vuorká-Dávvirat/De samiske Samlinger (RDM-SVD) hele 50 år. Museet ble etablert i 1972, som det første samiske kulturinstituttet i Norge. De Samiske Samlingers Museumslag ble opprettet allerede i 1939. Vi arrangerer jubileumsfeiringer hele 2022, og inviterer alle å delta!

Jubileumsårets første arrangement blir holdt påskeuken 12.04.2022 kl. 16:30. I anledningen 50 års jubileet, så feirer vi med å åpne en ny utstilling; «RUOKTOT – Sámi rumbbuid máhcaheapmi – Tilbakeføring av samiske trommer – The Return of the Sámi Drums». Også i åpningsarrangementet så kunngjør vi den nye logoen til RDM-SVD.

Graphic logo with red and blue

For nærmere informasjon om jubileumsfeiringene, så legges det ut her: Facebook, bygdetavlene og på hjemmesiden.

Dere er alle hjertelig velkommen å feire dette året med oss!

 

Hva? Hvor? Når?

 

1.

12.04-2022

Åpning av jubileumsutstilling & folkefest

RDM-SVD åpner sin jubileumsutstilling “RUOKTOT – Sámi rumbbuid máhcaheapmi – Tilbakeføring av samiske trommer – The Return of the Sámi Drums», som sentrerer Anders Poulsens tromme og 3D modeller av fire andre samiske trommer. Trommeutstillingen er et samarbeid med RDM-SVD, Saemien Sijte, Árran og Siida.

Utstillingen markerer at det er 50 år siden opprettelsen av RDM-SVD. Samtidig ønsker vi ved dette høvet å markere at eierskapet til Anders Poulsens tromme, goavddis, nå permanent overføres til RDM-SVD.

Utstillingsåpningen er kl. 17 og streames på storskjerm ute, på Friluftsmuseet. Fra cirka kl. 19:00 er museet åpent for publikummet som er ute, RDM-SVD ansatte deler ut inngangsbillett.

I forbindelse med feiringen ute, så selges det biđus, kaffe, te og vafler. Bilene parkeres på parkeringsplassen til NRK Sápmi.

Velkommen til jubileumsmarkeringen på Friluftsmuseet fra kl. 16:30! Ta gjerne med deg varme klær og reinskinn å sitte på.

Utstillingsperioden er fra 12.04.2022 til 31.12.2022.

 

2.

27.04-2022

Debatten – Hva tenker ungdommen om tilbakeføringen av samisk kulturarv?

Vi tar oss av våre egne historier: Videregående elever snakker om kulturarv på Samisk videregående skole i Karasjok.

Ungdommen debatterer om kulturarven i forbindelse med åpningen av museumsutstillingen «RUOKTOT – Tilbakeføring av samiske trommer».

Debatten er i samarbeid med Samisk videregående skole i Karasjok og RDM-SVD.

 

3.

16.06. – 17.06.

Lysbildeskanning på RDM-SVD Museet

Private bilder skannes på RDM-SVD Museet. Evy Andersen kommer fra Troms og Finnmark fylkesbiblioteket å hjelpe andre med å skanne private bilder.

Det skjer i samarbeid med Troms og Finnmark fylkesbiblioteket og RDM-SVD.

 

4.

27.06. – 01.07.

Illut Govddodit – Imagine to Float

Kajakkbygging for ungdom ute på utenfor RDM-SVD museet. Chilenske arkitekten, Nico Ibaceta, og Nederlandske designer Nina Havermans underviser kurset. Kursets hovedspråk er engelsk, men både norsk og samiskspråklige er med på arrangementet.

Kurset er i samarbeid med Norges Husflidslag og RDM-SVD.

 

5.

09.09-10.09.

Kulturminnedagene: Kulturarv, kunst & duodji

Ungdommens kunstprosjekt. Et av arrangementene er prosjektet “Kulturarv, kunst & duodji" som samler ungdom i alderen 13-19 år til å reflektere over sammenhengen mellom lokal kulturarv og utvikling og presentasjon av moderne kunstuttrykk og duodji.

09/09 11:00 – 13:00 på De Samiske Samlinger i Karasjok.

10/09 12:00 – 15:00 på De Samiske Samlinger i Karasjok.

Samarbeid mellom Kárenaš Samisk Språk og Kultursenter og RDM-SVD.

 

6.

07.10. – 04.11 & 05.11

Tradisjonell garnkunst av ull

Kunst- og kunsthåndverk workshop på barneskole i Karasjok og RDM – Sámiid Vuorká-Dávvirat. Nærmere informasjon og program kommer senere.

Kunsthåndverkeren som holder ullgarnkurset stammer fra Wixárikas urbefolking, og jobber sammen med lokale skolebarn og unge.

I samarbeidet er med Taideyliopisto / The University of the Arts Helsinki, KORO, Tenthaus og RDM – Sámiid Vuorká-Dávvirat. Og er en del av RDM – Sámiid Vuorká-Dávvirat prosjekt «Taking the museums back».

 

7.

28.10. – 29.10.

Samisk Språkuke: Tradisjonell samisk matfestival

Samisk mattradisjon og middag 28.10 – 29.10 i Karasjok Samfunnshus. Nærmere informasjon kommer senere.

I samarbeid mellom SVD Museums- og historielag, Karasjok Pensjonistforening, Samisk Videregående Skole, Kárenaš Samisk Språk og Kultursenter og RDM-SVD.

 

8.

24.11. kl 10 – 17:30, Karasjok Samfunnshus

Jubileumsseminar & SVD bildeutstilling

SVD jubileumsseminar og SVD bildeutstilling i Karasjok Samfunnshus. Et foreløpig seminarprogram finnes her:

I samarbeid mellom RDM-SVD, SVD Museums- og historielag, Karasjok kommune, UiT – Norges Arktiske Universitet og fylkesbiblioteket for Troms og Finnmark.

Følg oss på Facebook for nærmere informasjon og påmelding til seminaret.

9.

25.11.

Joikekonsert

I Karasjok Samfunnshus. Nærmere informasjon kommer senere.

 

Hjertelig velkommen!

 

Har du spørsmål om jubileumsfeiringene, ta kontakt med:

museumsleder Jelena Porsanger, jelena@rmd.no, +47 40 612 117 eller jubileumsår koordinator Paula Rauhala, paula@rdm.no, +47 40 609 394.