Visning av dokumentarfilmen: Laila – og de første filmturistene

Porsanger Museum viser dokumentarfilmen, produsert av Siivet AS. Torsdag 6. februar kl 14-16 og 7. februar kl. 15. Velkommen!

Etter visningen av dokumentarfilmen forteller Arvid Petterson om familien hans som var med å frakte og guide turistene til Lailafossen, som den ble hetende etter turiststrømmen dit. Jelena Porsanger forteller om hennes deltakelse i Disney filmen “Frost 2”, der en av karakterene er oppkalt etter henne! 

Stumfilmen «Laila» fra 1929 brakte for alvor samene ut i verden. Filmen er basert på J.A.Friis roman med samme navn. Både boka og filmen ble svært populære rundt om i verden. Men filmen førte sannsynligvis også til den aller første filmturismen i Norge.

En del av opptakene til filmen foregikk i Skoganvarre i Porsanger. Luostejokkfossen, som etter filmen ble omdøpt til Lailafossen, var åsted for de mest dramatiske scenene i filmen. Etter filmens premiere begynte turister fra mange land å strømme til Skoganvarre for å oppleve den vakre fossen.

Filmskaper Anstein Mikkelsen har gjennomgått den norske filmproduksjonen før 1929 og har ikke funnet noen annen film som i den grad lokket turister til et spesielt sted.

Sverre Opdahl fulgte opptakene i Skoganvarre sammen med sin far Trygve som var hjelpesmann for filmteamet. Han opplevde også turisstrømmen til den lille bygda.

Historiker Arvid Petterson leser filmens kommentarer. Hans fra kjørte tuistene fra kaia i Hamnbukt til Lailafossen, og hans bestefar ble guide for engelskspråklige turister.

Dokumentarfilm 33 minutter

Produsent: Siivet AS

Regi og klipp: Anstein Mikkelsen

Foto: Kenneth Ulstein Johansen

Kommentarer: Arvid Petterson