UTSTILLINGER / AKTIVITETER 2018

Utstillingsåpning 4.3.2018 på De Samiske Samlinger, Karasjok

Utstillingsåpning søndag 4.3.2018 kl. 13.00.

Utstillingsåpning 6.2.2018 på Adde Zetterquist kunstgalleri - Storjord

RiddoDuottarMuseat utstilling 54 NYE VERK TIL SAMLINGEN åpnes 6.2.2018
kl. 10.00 på Adde Zetterquist kunstgalleri, Storfjord i Nordland.


Utstillingsåpning 6.2.2018 på Senter for nordligefolk - Samuelsberg

RiddoDuottarMuseat utstilling SÁGASTALLAMAT ÁIGGIID ČAĐA - DIALOG I TID
åpnes på Senter for nordlige folk 6.2.2018 kl. 16.00.

Mer om utstillingsåpningen (link)


Utstillingsåpning 6.2.2018 på Samenes Hus i Oslo

RiddoDuottarMuseat utstilling DUODJI IN MY HEART åpnes 6.2.2018 kl. 15.00
på Samisk Hus i Oslo.

Mer informasjon:
Program for dagen (link)

Utstillingsåpning 4.2.2018 i Harstad

RiddoDuottarMuseat utstilling ELLE-HÁNSA, KEVISELIE, HANS RAGNAR MATHISEN 70 ÅR -
åpnes 4.2.2018 på Trondenes Historiske Senter i Harstad.


Mer informasjon:
Utstillingsåpning (link)

Se filmen "There Is No" om Sámi Dáiddamusea

Se filmen There Is No om Sámi Dáiddamusea - en museums-performance av RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum.

I perioden februar til april forsvant Nordnorsk Kunstmuseum og ble erstattet med en imaginær institusjon Sámi Dáiddamusea-Samisk Kunstmuseum.

Nordnorsk Kunstmuseums lokaler i Tromsø ble både fysisk og konseptuelt forvandlet til det som kunne ha vært Sámi Dáiddamusea-Samisk Kunstmuseum.

Filmen er produsert av Davás Film og RiddoDuottarMuseat.


Utstillingsåpning 24.10.2017 kl 12.00 på De Samiske Samlinger

Utstillingen 54 ođđa dáidaga vuorkáčoakkáldahkii / 54 nye verk til samlingen vises 24.10.2017-15.01.2018 på RDM-De Samiske Samlinger i Karasjok.
Mer om utstillingen (link)

Ny utstillingsarena for samisk kunst åpnes i Oslo 21.10.2017

RiddoDuottarMuseat (RDM) ønsker å fortsette synliggjøringen av samisk kunst, og har inngått en treårig samarbeidsavtale med Samisk hus i Oslo. RDM har på denne måten fått en utstillingsarena for samisk kunst i hovedstaden. Den første utstillingen på Samisk hus åpner 21.10.2017 i forbindelse med åpning av nye Samisk hus i Oslo.
Utstillingen viser verk fra noen av de samiske kunstnerne som var representert under Documenta 14.
Disse kunstnerne representeres i utstillingen: Synnøve Persen, Britta Marakatt-Labba (vinner av Savio-prisen 2017), Hans Ragnar Mathisen og Iver Jåks. Under åpningen
vil Sametingspresidenten, Ordfører i Oslo, Kulturrådet og Departementet være tilstede. Stor interesse for åpningen (forventer 200 - 300 personer) viser hvor viktig Oslo er som arena for formidling av Samisk kultur.

Ved kunstens tilstedeværelse i Oslo kan RDM styrke arbeidet med å realisere et samisk kunstmuseum ved å visualisere samisk kunst i det nasjonale kunst- og kultursentrum, Oslo.
Den samiske kunsten skal også ha et hjem og en tilhørighet som de norske nasjonalskattene, noe som er det fremtidige samiske kunstmuseets rolle. Kunsten som er representert i kunstsamlingen RDM forvalter er først om fremst samisk kunst, men har også referansekunst fra andre arktiske urfolk.

Gjennom samarbeid med andre institusjoner og organisasjoner kan vi vise et nomadisk trekk ved det samiske folk - vi kan reise ut, uten å miste vår rot og tilhørighet. Samisk identitet og stolthet i byene er like viktige som i distriktene. Nærhet til tradisjon, språk og samiske verdier kan bygges opp gjennom kunst og kulturutøvelse, og RDM ser vår tilstedeværelse i både Tromsø (samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum) og Samisk hus i Oslo som viktig.

Samisk Hus er inne i en spennende periode, hvor de i oktober 2017 vil overta nye lokaler midt i Oslo sentrum (Dronningensgate 8b). Målet er å etablere et mer allment tilgjengelig samisk kulturhus, med fokus på formidling og informasjon om samer og samiske forhold. Samarbeidet gir mulighet til å vise frem det ypperste av Samisk kunst til alt fra skoleklasser til kulturrådet.

Et annet eksempel på hvor langt vi kan nå ut med samisk kunst i Oslo er Kulturrådets årskonferanse som vil ha sitt åpningsforspill på Samisk hus den 08.11., her har allerede 110 kulturpersonligheter fra hele landet meldt seg på.


Utstilling DIALOG I TID åpnes i Kautokeino 6.10.2017

Samisk Arkiv på Diehtosiida i Kautokeino viser RiddoDuottarMuseats utstilling Dialog i tid i perioden 6.10.-15.12.2017.
Museumsleder Gry Fors ved RDM-Samisk Kunstmagasin er forespurt om å holde foredrag om utstillingen og om Israel Fors samme dag. Samisk arkiv er i besittelse av materiale etter Israel Fors og ønsker å rette fokus på arkiv.
Mer om utstillingsarrangementet (link)
RDM-Samisk Kunstmagasin viser fotoutstillingen Naturglede av fotograf Liv Engholm ved RDM-Porsanger museums Kunstarena i Lakselv.
Utstillingsperiode: 23.9.-15.1.2018
Mer om utstillingen (link)

Sámi Dáiddamusea: There Is No

Utstillingsperiode 15.02.2017 - 16.04.2017
Sted: Nord-Norsk Kunstmuseum, Tromsø
Mer om utstillingen (link)
 
 
 
 
 
 
 
 

Sámi Dáiddamusea ÅPENT!

(Samisk Kunstmuseum)
Foto: Anne May Olli, RDM

Endelig har Sápmi, Norge og verden et museum dedikert til samisk kunst!
Etter nesten 40 år med aktivist-arbeid, innkjøp, forhandlinger, lobbyisme og stahet går kunstverden nå inn i en ny æra. En stor dag for Sápmi. En stor dag for Norge. En stor dag for verden.

Sámi Dáiddamusea er en museums-performance av RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum.

I 2017 skal Nordnorsk Kunstmuseum forsvinne i to måneder. Det erstattes av en oppdiktet institusjon. Nordnorsk Kunstmuseums lokaler i Sjøgata 1 i Romssa (Tromsø) skal både fysisk og konseptuelt forvandles til det som kunne ha vært Sámi Dáiddamusea (Samisk kunstmuseum). Ved å forvandle Nordnorsk Kunstmuseum både på innsiden og utsiden bytter de to institusjonene performativt sett plass. Man setter inn en annen kunstsamling, og man gir museet en egen grafisk identitet, egne kommunikasjonsplattformer og egne museumsrelaterte gjenstander som postkort, plakater, visittkort og diverse salgsartikler.
Les mer om SámiDáiddamusea (link)

Museum on Fire

20-21 April 2017, Oslo/Kárášjohka*: 'Museums on Fire' A scenography by Sami artist Anders Sunna and a Symposium
Les norsk tekst


RDM og Nordnorsk Kunstmuseum pønsker på noe

Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Jérémie McGowan, besøkte RiddoDuottarMuseat avdeling for Samisk Kunstmagasin i Karasjok tirsdag 18. oktober. Formålet med besøket var å kartlegge og å diskutere et mulig felles utstillingsprosjekt. Tiden vil vise hva som blir resultatet av møtet mellom direktørene Anne May Olli og Jérémie McGowan. Ingen av partene ønsker å røpe noe enda.
Direktørene Anne May Olli, RiddoDuottarMuseat og Jérémie McGowan, Nordnorsk Kunstmuseum, besøkte Sametinget hvor de fikk en fin omvisning og samtidig se på Sametingsbyggets kunst-utsmykning.
Foto: Tomasz Wacko, RDM

UTSTILLING DIGITAL BALKE/DIVINE NORTH

Utstillingsåpning Onsdag 5. oktober kl. 18:00
Hvor Iver Jåks-salen, Sámiid Vuorká-Dávvirat / De Samiske Samlinger
Utstillingsperiode 06.10.-29.12.

Et digitalt formidlingsprosjekt som fokuserer på Peder Balkes (1804-1887) landskapsmotiver.
Musikeren Gaute Barlindhaug har laget et elektronisk lydverk til fremvisningen. Lydverket går i dialog med Balkes motiver nordfra, og med sitt lavmælte kontemplative uttrykk fungerer dette som et forsterkende element i opplevelsen av Balkes kunst. Samtidig understrekes kontrasten til romantikkens sans for det dramatiske og storslåtte. Et fellestrekk er maleren Balkes overgang til det moderne og den elektroniske musikksjangerens fokus på det nyskapende.

Formidlingen skjer gjennom tre videoprojeksjoner
  • Balkes malerier i sin helhet
  • fokus på detaljer i bildene
  • sitater fra Balkes egen tekst om reisen nordover
Visningen er redigert av Tor Åge Vorren.
Utstillinger er en vandreutstilling fra Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Hvem var kunstneren Peder Balke (link)

SAMISK KUNST KAN NÅ SEES PÅ NETT

RiddoDuottarMuseat's avdelinger publiserer gjenstander, bilder og kunst på Digitalt museum www.digitaltmuseum.no 1. juni 2016.

Samisk Kunstmagasin i Karasjok publiserer de 100 første verk.
Samlingens aller første verk; "Eahket/Kveld" av Trygve Lund Guttormsen, registrert i 1979, er med i publiseringen. Andre kunstnere og duodjiutøvere som presenteres er Hans Ragnar Mathisen, Annelise Josefsen, Thomas Marainen, Iver Jåks, Åge Gaup, Folke Fjällström, Jon Ole Andersen, Britta Marakatt Labba og Synnøve Persen.

Mer informasjon om publiseringen gis av Gry Fors, tlf. 971 79 097.

UTSTILLING "GITZ-JOHANSEN"

Billedtekst "Uten tittel", 1954. Tusj og gouache. Gitz Johansen

Utstillingsåpning onsdag 1.6.2016 kl. 18:00
Hvor Sámiid Vuorká-Dávvirat / De Samiske Samlinger i Karasjok
Utstillingsperiode 1.6.-23.9.

Kunstner Jeppe Gitz-Johansen åpner utstillingen
Underholdning ved Eva Jeanette Iversen og Daniel Nittyvuopio
Enkel servering

Kunstutstillingen viser Gitz-Johansens mangfoldige kunstnerskap og hans kjærlighet til Sápmi.
Kunstkonservator Gry Fors er kurator for utstillingen som består av 47 verk hentet fra kunstsamlingen ved RDM-Samisk Kunstmagasin. Gitz-Johansen samlingen ved RDM består av 178 verk.

Den danske kunstneren Gitz-Johansen (1897-1977) gjennomførte 23 reiser i Sápmi, der han besøkte sine samiske venner, i perioden medio 1950 og frem til sin død i 1977.
Den årlige Jokkmokkmarknaden ble utgangspunktet for et flere ukers opphold hvert år, der han også tegnet skisser, og i 1958 tegnet han den offisielle plakaten for vintermarknaden i Jokkmokk.

Gitz-Johansen reiste også til Grønland i 1933, for å tegne og male, etter oppfordring fra polarforskeren Knud Rasmussen. Hans siste reise til Grønland var i 1949.

Gitz-Johansen har illustrert mange bøker, laget smykker, tekstiler, plakater m.m.
Han er representert ved Statens Museum for Kunst i København, Den Kongelige Danske Kobberstiksamlingen, Nationalmuseet i København, Det Nasjonalhistoriske museum på Frederiksborg i Danmark og nesten ved alle grønlandske museer.

Mer om Gitz-Johansens kunstnerliv


OĐAS - NYHET - UUET

Kunstutstilling Salongen

Porsanger Museum

03.12.19 - 29.02.2020

Denne utstillingen er for alle som er interessert i kunst, eller ønsker å lære mer om samisk kunst. Vi ønsker først og fremst skape møteplass for folk som ellers ikke er eksponert for kunst, og som vil oppleve noe annerledes. Museet tilbyr formidling og møteplass for grupper og foreninger i Porsanger og Karasjok på kveldstid. Ta kontakt med siv.marit@rdm.no


Utstillingsåpning 27.11.kl.18
Utstillingsåpning 27.11.kl.18
Čájáhusrahpan 27.11.dii.18
Čájáhusrahpan 27.11.dii.18
RiddoDuottarMuseain (RDM) lea giđa rájes rabas 100 % virgi ossodatjođiheaddjin Sámiid Vuorká-Dávviriin, Kárášjogas.Ohcanáigemearri: 15.11.2019

RiddoDuottarMuseat har til våren en ledig 100 % stilling som avdelingsleder på De Samiske Samlinger i Karasjok. Søknadsfrist: 15.11.2019
  • Porsanger Museum/ RDM Utstillingsåpning 05.11.19 kl. 12
  • Mearrasiida 09.11.19 kl. 11-17
  • Kultursalen, Lakselv 09.11.19 kl. 18-21

SÁMI GIELLAVAHKKU

Sámiid Vuorká-Dávvirat searvá Sámedikki giellavahkkui golggotmánu 21.-27. b.

PrográmmaGiellavahkku 2019


RDM får en ny styreleder /
Ođđa stivrajođiheaddji RDM stivrii

RDM stivrajođiheaddji Johan Ailo Kalstad lea válljen heaitit dán ámmáhis. Son lea doaibman RDM stivrajođiheaddjin measta 4 jagi. RDM ođđa stivrajođiheaddjin álgá Johan Vasara.

RDMs styreleder Johan Ailo Kalstad har valgt å avtre som styreleder for RDM etter nesten fire år. Johan Vasara overtar ansvaret som styreleder for RDM.

Bilde:

Govvejeaddji/Fotograf: Johan Mathis Gaup. Bildet ble tatt i anledning av Kautokeino Bygdetuns 30- års jubileum i 2017./Govva Gilišilju 30-jagi ávvodoaluin 2017:s.
Gurutravddas olgešguvlui/Fra venstre: Johan Vasara, Johan Aslak Hætta (Gilišilju jođiheaddji/leder av Kautokeino bygdetun), Johan Ailo Kalstad. Foran: direktør Anne May Olli.

Loga/Les:

Preassadieđáhus/Pressemelding
Fra venstre til høyre/
Gurut ravddas olgeš guvlui: Olaug Larsson, Eilif Nordvang, Hjalmar Strømeng og Anne May Olli. Foto: RDM

Eierstiftelse og RDM jobber sammen med Statsbygg for å utrede muligheter for å realisere et nytt bygg til Samisk Kunstmuseum og oppussing av eksisterende museumsbygg i Karasjok.

Bilde fra Mulighetsstudiet / Govva vejolašvuođaid guorahallamis


Opmodatstivra, RDM ja Statsbygg barget ovttas guorahallat vejolašvuođaid cegget ođđa viesu Sámi Dáiddamuseai ja ođasmahttit dálá museavistti.
Husflidsdagen 2019Velkommen til Kulturminnedagene i Porsanger!
Program 7.-15.9.2019 finner du her
Bures boahtin Kulturmuitobeivviide Porsáŋggus!
Prográmma 7.-15.9.2019 gávdno dás

Kulturminnedager Porsanger 2019

Mii cegget čájáhusa "Ságastallamat áiggiid čađa", man RDM ráhkadii sámi ávvodoaluide Troandimis 2017s ja lei Gry Forsa kurahoralaš prošeavtta. Čájáhusa sáhttá boahtit geahččat Sámi álbmotbeaivvi rájes 6.2.2019 gitta 22.4.2019 rádjái. Bures boahtin!
_________________________
Vi monterer utstillingen "Dialog i tid", som var RDMs bidrag til jubileumsmarkeringen i Tråante i 2017, og hadde den offisielle åpningen der og var kuratert av gry Fors. Utstillingen vises fra den 6.2.2019 til 22.4.2019

Ny utstilling er under arbeid! Utstillingsåpningen den 27.2, De Samiske Samlinger. Mer info kommer seinere.
Ođđa čájáhus lea barggu vuolde!
Rahpan 27.2, Sámiid Vuorká-Dávvirat. Eambbo dieđut bohtet maŋŋel.
Monter 1 i RDMs utstilling på Sametinget

"Duojis dáiddahábmemii / Fra duodji til skulptur": RDM har laget en mini-utstilling på Sametinget i forbindelse med komite- og plenumsmøte 19.-26.11.2018
Giitu Annelise Josefsenii, RDM Jáhkovuona mearrasámimuseas, čájáhuskonseaptta hábmemis.
Takk til Annelise Josefsen, RDM Kokelv sjøsamisk museum, for utvikling av utstillingskonseptet.

 
 
Ođđa čájáhus Kárášjogas, Sámiid Vuorká-Dávvirat/ Ny utstilling, De Samiske Samlinger
Rahpan/Åpning: 7.11.2018 dii./kl.18.00
Govat ja dávvirat
Foto og gjenstander
Digitalt Museum

Diŋgo min ođđasiid - Abonner på nyheter