Venezia Biennalen 2022

RiddoduottarMuseat var i Venezia for å være tilstede på åpningen av Venezia Biennalen 2022 (åpen fra apr. 23 – nov. 27), som markerer en historisk omvandling av den nordiske paviljong til en samisk paviljong. Venezia Biennalen 2022 har vært en kunstopplevelse i regi av Office for Contemporary Art, Norway, så vel som en konsertopplevelse i regi av Riddu Riđđu. Verk av Aage Gaup og Britta Marakatt Labba ble vist på Arsenalet.

RiddoDuottarMuseat reiste til Venezia for å delta i åpningen av den samiske paviljong og for å synliggjøre mangelen på- og arbeidet som gjenstår- med å få reist et eget samisk kunstmuseum i Sápmi, støttet med prosjektmidler fra sametinget.

Den samiske paviljongen i Venezia var representert av kunstnere Máret Ánne Sara fra norsk side, Anders Sunna fra svensk side og Pauliina Feodoroff fra finsk side av Sápmi. Med et bredt utvalg kunst fra Sápmi ble den samiske paviljongen også kåret til den andre beste paviljongen i Venezia, hvilket er et stort løft for den internasjonale anerkjennelsen samisk kunst opplever(Artnews).

Det var en fantastisk opplevelse og vi brukte mye tid på å gjøre våre museer kjent og arbeidet vårt med å få realisert ett samisk kunstmuseum. Flere ble overrasket å høre at vi har en stor kunstsamling fra hele Sápmi, men at vi ikke har ett kunstmuseum per i dag.

Biennalen besto av mange store nasjoner med sine anerkjente kunstnere. Selv om Sápmi er liten i forhold til dem, så var kunsten mer organisk, den er mer levende og den stikker litt dypere, synes vi.

Det er til stor beundring at kunstverdenen lar seg fascinere av det samiske i slik stor grad som det vi opplevde i Venezia. RDM var til stede på «Sámi Voices» arrangert av Samisk kunstnerforbund (SDS).

Det pågikk også et tre dager langt fagseminar, Aabaakwad (det stilner etter stormen). Der deltok flere sterke stemmer fra det samiske kunst og kulturmiljøet. Wanda Nanibush var programleder for de faglige diskusjonene om dagsaktuelle tema for internasjonale urfolk innen kunst- og kultur bransjen. Presentasjoner av årets Aabaakwad er tilgjengelige på nett via: www.aabaakwad.com

Decolonizing the Museum
Dekolonisering av museer var ett av de tema som ble diskutert. Foto©RDM.
Bilde fra pressevisningen 20.4
Bilde fra pressevisningen 20.4. Máret Ánne forteller om sin kunst. Foto©RDM
Utstilling Sápmi Pavilion
Sápmi Pavilion Venezia 2022. Foto©RDM
Kunstverket til Máret Ánne Sara
Kunstverket til Máret Ánne Sara, «Ale suova sielu sáiget» (2022). Foto©RDM