
Siden 2017 har RiddoDuottarMuseat etter invitasjon av Forbundet Kysten, deltatt i prosessen med å få innskrevet nordiske klinkbåttradisjoner på UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Dette vil omfatte også de tradisjonelle samiske elvebåtene. Nå er nominasjonen publisert på UNESCOs nettside.
Nominasjon
UNESCO sekretariatet for konvensjonen om immateriell kulturarv publiserte nylig alle nominasjonsfilene som er i prosess for mulig innskrivning på den representative listen over menneskehetens immaterielle kulturarv. Filene skal etter planen opp til vedtak på UNESCOs sekstende sesjon i Mellomstatlig komité november/desember 2021.
RiddoDuottarMuseat er svært glad for og stolt av å kunne bidra til bevaring og ivaretakelse av den tradisjonelle kunnskapen om klinkbåtbygging og bruk, gjennom museets deltagelse i arbeidet med UNESCO nominasjonen.
RiddoDuottarMuseat har deltatt i prosessen
Støtteerklæring fra RiddoDuottarMuseat sammen med erklæringer fra de øvrige nordiske miljøer og enkeltpersoner som har arbeidet med klinkbåttradisjoner, har dannet grunnlaget for nominasjonsforslaget. Forslaget ble vurdert og godkjent av en egen nasjonal fagkomité og Norsk Kulturråd, og deretter oversendt til Kulturdepartementet som ga sin tilslutning til forslaget og fremmet det på vegne av de nordiske landene til UNESCO i Paris. Sluttbehandlingen av nominasjonen er beregnet å finne sted i slutten av år 2021.
Om Tradisjonell klinkbåtbygging: UNESCOs presentasjon
Den klinkbygde båten i Norge har en historie som strekker seg minst to tusen år tilbake i tid. Gjennom historien har den vært et livsviktig redskap knyttet til fiske, frakt, gårdsdrift og sjøfart i hele Norden. Klinkbåttradisjonen er en sentral del av vår kystkultur og maritime kulturarv, både i norsk og nordisk sammenheng. Den norske klinkbåttradisjonen er også en del av den nordiske klinkbåttradisjonen.
Bilder: UNESCOs presentasjon
RiddoDuottarMuseat: Bilder fra prosjektet om bygging av elvebåt
- Fra venstre kurslærer Øyvind Lindbäck, kursdeltaker Arne Sorgmunter, samt kurslærerne Dagfinn Lindbäck og Jouni Laiti. Foto: RDM-PM/Riinakaisa Laitila
- Tilpasning av ripbordet. Foto: RDM- SVD/DSS/ Sandra Márjá West
- Bror I. Salamonsen bearbeider emner til spanter. Foto: RDM- SVD/DSS / Ole Bjørn Tellefsen
- Øyvind Lindbäck og Dagfinn Lindbäck staker elvebåt med Porsanger ordfører Aina Borch ved elvesettingen av båtene bygd på kurset i Lakselv. Foto: RDM- PM / Anne May Olli