SOMMERUTSTILLING: SAMISK VEV

Utstillingsperiode: 16.6.-30.08.2020

Sommerutstillingen “Samisk vev” viser både kulturhistoriske gjenstander fra De Samiske Samlinger og kunst fra samlingen til RDM – Samisk Kunstmagasin.

Veving har en sentral plass i den samiske håndverkstradisjonen, og har tradisjonelt blitt brukt til å produsere både bruks- og pyntegjenstander. I utstillingen ønsker vi å vise allsidigheten innenfor veveteknikker og vevde produkter, fra store grener vevd på oppstadvev til belter og smale bånd vevd på grindvev. Det er stor variasjon mellom mønstrene som benyttes i de ulike samiske områdene, men teknikkene er stort sett de samme.

I samiske områder har vevde gjenstander lenge vært en viktig handelsvare som har blitt omsatt på markeder. For å kunne veve på vevstol trenger man ganske stor plass, mens en vevgrind er lettere å ta med seg. Tilgang på ull har også vært viktig.

Utstillingen viser også billedvev og andre vevde gjenstander som setter fokus på utviklingen innenfor bruken av materialer og teknikker, samtidig som bevaringen og videreføringen av vevtradisjonen synliggjøres.

I samarbeid med Karasjok Husflidslag er det satt opp tre flatvever i forbindelse med kurs i veving av samisk ullsjal. Vi er glade for å være vertskap for dette kurset på museet, som demonstrerer en levende duodji-tradisjon. Besøkende er velkomne til å se kursdeltakerne veve.

For spørsmål, ta kontakt med museumsleder Jelena Porsanger tlf.: 406 12 117 eller husflidskonsulent Maaike Halbertsma tlf.: 406 13 267