RÅ kunst

03.02. – 20.03.2015

Rå kunst er verk av kunstnere som lever og virker avsondret fra den tradisjonelle kunstverdenen gjennom psykiske utfordringer eller sosiale omstendigheter. Denne kunstsjangeren har vært nesten usynlig i Norge. Gjennom utstillingen vil det formidles en sterk norsk tilstedeværelse.
Outsider Art/Art Brut eller «Rå kunst» som vi har valgt å kalle det.
Utstillingen setter søkelys på denne internasjonale kunstsjangeren og viser at Rå kunst finnes også i Norge. Sør-Troms Museum tar outsidernes verden inn i norsk kunstverden.

Utstillingen er et resultat av det treårige prosjektet «Utvikling av nasjonalt senter for Outsider Art «. Prosjektleder Simone Rossner , Sør-Troms Museum, har i tre år reist rundt i Nord-Norge med oppgaven å oppspore og kartlegge Rå Kunst utøvere.

Utøvere innen denne kunstformen er sjeldne, og kunstnerne selv har heller ingen store ambisjoner om å bli lagt merke til. Det kunstneriske arbeidet blir brukt av utøverne som en nødvendig redskap for å navigere seg gjennom hverdagen og livet. Kunstnerne kjenner ikke til spillereglene som hersker på den etablerte kunstscenen. De oppfyller kanskje den romantiske forestillingen om kunstneren som går sine egne veier og ikke forholder seg til storsamfunnets og borgerskapets lover, regler og normer, men ofte innfrir de den romantiske forestillingen uten å planlegge det slik.

Kunsten finnes som en sterk kreativ, altoppslukende kraft hos noen mennesker, og den kan overstyre alle andre innflytelser. I Norge finnes det i dag flere fremtredende utøvere innen Rå kunst. Ofte er de kjent i lokalsamfunnet både for sitt umettelige ønske om å skape, for å være annerledes, og for sin evne til å gå sine egne veier…

Mer informasjon og bilder: http://www.sekunst.no

Utstillingen er juryert av:
Roanne O`Donell, Galleri NordNorge, Svein Ingvoll Pedersen, Nordnorsk kunstnersenter, Imi Maufe, G
alleri VOX, Bergen, Eva Skotnes Vikjord, Se Kunst i Nord-Norge (SKINN) Simone R. Rossner, Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum

Turnèrute:
Stormen bibliotek 16.04 – 24.05 2015
Alta Kunstforening 06.06 – 20.06 2015