Hver onsdag i februar 2020 kl. 17-19

Velkommen til filmkvelder på museet!

Vi viser ca. 10 filmer av varierende varighet og tema. Filmene er produsert av Siivet AS. Noen av filmene er tidligere vist på NRK.  Etter filmvisningen serverer vi kaffe/te og kjeks til den gode samtalen!

Info om noen av filmene:

Småfugler og evighetsblomster: Norsk dokumentar (29 min.) En film om presten Lars Levi Læstadius liv som vitenskapsmann og spesielt botaniker. Han var opphavet til den kristne vekkelsen læstadianismen som særlig bredte seg blant kvener og samer i nord. Vi oppsøker områder der Læstadius fra han var 18 år gammel reiste rundt og studerte plantelivet, og besøker steder som var viktige i forskjellige faser av livet hans.

Jakten på Soria Moria: Norsk Dokumentar (28 min). Monica Iren Hansen vokste opp blant innvandrere i Oslo som en av de få «norske» i sin klasse på skolen. Senere oppdaget hun at også hun hadde minoritetsbakgrunn. Røttene hennes var kvenske – en minoritet hun knapt hadde hørt om. Da hun begynte å lete i sin bakgrunn, oppdaget hun at Norge slett ikke var så norsk som hun trodde.

Lebesbymannen: Norsk Dokumentar (25 min). Anton Johansen, også kalt Lebesbymannen var fisker og småbruker fra Lebesby i Finnmark. Etter at han i en åpenbaring i ung alder så to av sine brødre omkomme på et skjær fikk han rykte på seg for å ha spesielle evner.

I sitt hovedsyn natten til 14. November 1907 så han bl.a. første verdenskrig, Titanics forlis og en hel del andre sykdommer, ulykker og kriger. Ingen ville høre på ham i Lebesby, så han dro ut for å advare verden. En entusiast fulgte ham med unike filmopptak helt til Berlin i 1918 til 1919. Gjennom stills, gammel arkivfilm, mennesker som møtte ham, steder han oppsøkte, nøstes han fram fra flere vinkler. Hvem var han og hva drev ham?

Den siste nomade: Norsk Dokumentar (49 min). Er det fortsatt plass til samisk reindrift i et moderne samfunn? Filmen viser hvordan et naturfolk, bit for bit, mister beitelandet. Etter ti år som journalist valgte Alf Johansen reindrift som levevei.

Slik finner vi luktegress: Norsk dokumentar 2015 (10 min.) Kristine Nygård fra Børselv samler luktegress og forteller på kvensk.