UTSTILLINGER / AKTIVITETER 2017

Sámi Dáiddamusea: There Is No

Utstillingsperiode 15.02.2017 - 16.04.2017
Sted: Nord-Norsk Kunstmuseum, Tromsø
Mer om utstillingen (link)
 
 
 
 
 
 
 
 

Sámi Dáiddamusea ÅPENT!

(Samisk Kunstmuseum)
Foto: Anne May Olli, RDM

Endelig har Sápmi, Norge og verden et museum dedikert til samisk kunst!
Etter nesten 40 år med aktivist-arbeid, innkjøp, forhandlinger, lobbyisme og stahet går kunstverden nå inn i en ny æra. En stor dag for Sápmi. En stor dag for Norge. En stor dag for verden.

Sámi Dáiddamusea er en museums-performance av RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum.

I 2017 skal Nordnorsk Kunstmuseum forsvinne i to måneder. Det erstattes av en oppdiktet institusjon. Nordnorsk Kunstmuseums lokaler i Sjøgata 1 i Romssa (Tromsø) skal både fysisk og konseptuelt forvandles til det som kunne ha vært Sámi Dáiddamusea (Samisk kunstmuseum). Ved å forvandle Nordnorsk Kunstmuseum både på innsiden og utsiden bytter de to institusjonene performativt sett plass. Man setter inn en annen kunstsamling, og man gir museet en egen grafisk identitet, egne kommunikasjonsplattformer og egne museumsrelaterte gjenstander som postkort, plakater, visittkort og diverse salgsartikler.
Les mer om SámiDáiddamusea (link)

Museum on Fire

20-21 April 2017, Oslo/Kárášjohka*: 'Museums on Fire' A scenography by Sami artist Anders Sunna and a Symposium
Les norsk tekst


RDM og Nordnorsk Kunstmuseum pønsker på noe

Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Jérémie McGowan, besøkte RiddoDuottarMuseat avdeling for Samisk Kunstmagasin i Karasjok tirsdag 18. oktober. Formålet med besøket var å kartlegge og å diskutere et mulig felles utstillingsprosjekt. Tiden vil vise hva som blir resultatet av møtet mellom direktørene Anne May Olli og Jérémie McGowan. Ingen av partene ønsker å røpe noe enda.
Direktørene Anne May Olli, RiddoDuottarMuseat og Jérémie McGowan, Nordnorsk Kunstmuseum, besøkte Sametinget hvor de fikk en fin omvisning og samtidig se på Sametingsbyggets kunst-utsmykning.
Foto: Tomasz Wacko, RDM

UTSTILLING DIGITAL BALKE/DIVINE NORTH

Utstillingsåpning Onsdag 5. oktober kl. 18:00
Hvor Iver Jåks-salen, Sámiid Vuorká-Dávvirat / De Samiske Samlinger
Utstillingsperiode 06.10.-29.12.

Et digitalt formidlingsprosjekt som fokuserer på Peder Balkes (1804-1887) landskapsmotiver.
Musikeren Gaute Barlindhaug har laget et elektronisk lydverk til fremvisningen. Lydverket går i dialog med Balkes motiver nordfra, og med sitt lavmælte kontemplative uttrykk fungerer dette som et forsterkende element i opplevelsen av Balkes kunst. Samtidig understrekes kontrasten til romantikkens sans for det dramatiske og storslåtte. Et fellestrekk er maleren Balkes overgang til det moderne og den elektroniske musikksjangerens fokus på det nyskapende.

Formidlingen skjer gjennom tre videoprojeksjoner
  • Balkes malerier i sin helhet
  • fokus på detaljer i bildene
  • sitater fra Balkes egen tekst om reisen nordover
Visningen er redigert av Tor Åge Vorren.
Utstillinger er en vandreutstilling fra Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø.

Hvem var kunstneren Peder Balke (link)

SAMISK KUNST KAN NÅ SEES PÅ NETT

RiddoDuottarMuseat's avdelinger publiserer gjenstander, bilder og kunst på Digitalt museum www.digitaltmuseum.no 1. juni 2016.

Samisk Kunstmagasin i Karasjok publiserer de 100 første verk.
Samlingens aller første verk; "Eahket/Kveld" av Trygve Lund Guttormsen, registrert i 1979, er med i publiseringen. Andre kunstnere og duodjiutøvere som presenteres er Hans Ragnar Mathisen, Annelise Josefsen, Thomas Marainen, Iver Jåks, Åge Gaup, Folke Fjällström, Jon Ole Andersen, Britta Marakatt Labba og Synnøve Persen.

Mer informasjon om publiseringen gis av Gry Fors, tlf. 971 79 097.

UTSTILLING "GITZ-JOHANSEN"

Billedtekst "Uten tittel", 1954. Tusj og gouache. Gitz Johansen

Utstillingsåpning onsdag 1.6.2016 kl. 18:00
Hvor Sámiid Vuorká-Dávvirat / De Samiske Samlinger i Karasjok
Utstillingsperiode 1.6.-23.9.

Kunstner Jeppe Gitz-Johansen åpner utstillingen
Underholdning ved Eva Jeanette Iversen og Daniel Nittyvuopio
Enkel servering

Kunstutstillingen viser Gitz-Johansens mangfoldige kunstnerskap og hans kjærlighet til Sápmi.
Kunstkonservator Gry Fors er kurator for utstillingen som består av 47 verk hentet fra kunstsamlingen ved RDM-Samisk Kunstmagasin. Gitz-Johansen samlingen ved RDM består av 178 verk.

Den danske kunstneren Gitz-Johansen (1897-1977) gjennomførte 23 reiser i Sápmi, der han besøkte sine samiske venner, i perioden medio 1950 og frem til sin død i 1977.
Den årlige Jokkmokkmarknaden ble utgangspunktet for et flere ukers opphold hvert år, der han også tegnet skisser, og i 1958 tegnet han den offisielle plakaten for vintermarknaden i Jokkmokk.

Gitz-Johansen reiste også til Grønland i 1933, for å tegne og male, etter oppfordring fra polarforskeren Knud Rasmussen. Hans siste reise til Grønland var i 1949.

Gitz-Johansen har illustrert mange bøker, laget smykker, tekstiler, plakater m.m.
Han er representert ved Statens Museum for Kunst i København, Den Kongelige Danske Kobberstiksamlingen, Nationalmuseet i København, Det Nasjonalhistoriske museum på Frederiksborg i Danmark og nesten ved alle grønlandske museer.

Mer om Gitz-Johansens kunstnerliv


NYHETER

I LAKSELV / IN LAKSELV


Diŋgo min ođđasiid - Abonner på nyheter